W sierpniu na działalność fundacji potrzebujemy 3000 zł. Do tej pory zebraliśmy:

Jeśli podoba Ci się to co robimy, wesprzyj nas dowolną kwotą. Tylko dzięki Tobie będziemy mogli dalej występować.

Podsumowanie 2018 roku

Dodane 31.12.2018, 13:50

Szanowni Państwo,

Zbliżamy się do końca 2018 roku. Nam, członkom i podopiecznym Fundacji Artystycznej Cantito, wiecznie grającym i rozśpiewanym, upłynął on bardzo szybko. Nadszedł tym samym czas na podsumowanie tegorocznych osiągnięć.

Wierzymy, że kolejny 2019 rok przyniesie mnóstwo nowych wyzwań, koncertów, dobrych ludzi na naszych drogach i wiele wspaniałych chwil.

Ale zanim to nastąpi, podsumujmy nasze ostatnie działania.

• Pierwszym ważnym wydarzeniem stał się 14 stycznia IV Wielki Koncert Kolędowy. Przygotowany z największym jak dotąd rozmachem, z zaproszonymi gośćmi, z Krakowa i nie tylko, sprawnymi i niepełnosprawnymi wokalistami, instrumentalistami. Dzięki temu mogliśmy wystawić piękne, wzruszające i profesjonalne widowisko słowno-muzyczne, bardzo dobrze odebrane przez publiczność. Także dzięki bogatej oprawie instrumentalnej i wielogłosowości w znanych i mniej znanych kolędach i pastorałkach. Raduje nas ten wielki sukces.
  • Wspólne z publicznością kolędowanie odbyło się dla nas również 7 stycznia w kościele Św. Barbary. Ogromnie cieszymy się z ciepłego przyjęcia nas tam przez księdza proboszcza. Z wielkim zaangażowaniem co roku kolędujemy w kościołach w ten styczniowy zimowy czas.
  • 16-17 czerwca odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Krakowskiej. Tym razem zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania, gdyż zgłosiło się więcej podmiotów wykonawczych, niż byliśmy w stanie przesłuchać w ciągu jednego dnia. Nic tak nie cieszy organizatorów, jak duże zainteresowanie ich przedsięwzięciem, ograniczyliśmy przesłuchania do 36 najzdolniejszych podmiotów wykonawczych w 3 kategoriach. Ze skromnych środków fundacji i z pomocą naszych Darczyńców postaraliśmy się jak najhojniej nagrodzić zwycięzców. Siły do działania dodawała ciepła, życzliwa atmosfera festiwalu i najważniejszy dla nas aspekt integracyjny.
  • W tym roku zagraliśmy 18 koncertów specjalnie dla Państwa, najlepszej publiczności na świecie. Odbyły się one zarówno w krakowskim Klubie Aktora SPATiF, gdzie mogliśmy wreszcie zaprezentować nasze piosenki słuchaczom z naszego miasta, jak i w zaprzyjaźnionych z nami od lat sanatoriach w Solcu i Busku-Zdroju, gdzie przybywaliście Państwo licznie, udowadniając nam, że działania naszej fundacji mają ogromny sens i dają wiele radości nie tylko nam.
  • Kolejne wydarzenia to nasze sukcesy i koncerty, do których zostaliśmy zaproszeni. 27 maja przegląd twórczości osób niewidomych „Dotyk Dźwięku” w Dąbrowie Górniczej. Mieliśmy tam możliwość zmierzyć się z muzyką bigbit, popularną w latach 60.
  • 6 czerwca na zaproszenie SOSW w Krakowie śpiewaliśmy w projekcie „Ze świętymi za pan brat”, pomagając uczniom zaprezentować ich kolegom znane i mniej oczywiste postacie świętych
  •  27 października śpiewaliśmy i graliśmy w niezwykle licznym gronie podczas koncertu absolwentów z okazji obchodów 70-lecia SOSW przy ulicy Tynieckiej w Krakowie. Mogliśmy zaprezentować się naszym nauczycielom, a także absolwentom z niemal wszystkich roczników szkoły.
  • Przez cały wrzesień i październik prezentowaliśmy nasze osiągnięcia, pasje, czas prywatny a także jakimi jesteśmy ludźmi na co dzień. To wszystko w ramach prowadzonej zbiórki CroftFundingowej na nasz nowy instrument. Zrzutka chociaż nie zakończyła się stuprocentowym sukcesem, to jednak kwota 4319 zł plus środki pozyskane z 1% oraz zbiórki publicznej pozwoliły na zakup wymarzonego instrumentu, który będzie można usłyszeć na naszych koncertach już w przyszłym roku. Bardzo dziękujemy.
  • 2 grudnia podopieczne fundacji Elżbieta Kuzio i Agnieszka Łozińska otrzymały Grand Prix i wyróżnienie na XXVI Festiwalu Poezji Śpiewanej „Mimoza” 2018. Jesteśmy dumni z ich sukcesu, do którego fundacja przyczyniła się finansowo.
  • 12 grudnia, jak co roku pomagaliśmy przy tworzeniu i uczestniczyliśmy w jasełkach SPDP przy ulicy Tynieckiej w Krakowie. Zawsze to dla nas niezwykle budujące i wzruszające wydarzenie, w które chętnie całym sercem się angażujemy, śpiewając, grając, tworząc scenariusz i dbając o kwestie dźwięku podczas przedstawienia.
  • Przez cały rok prowadziliśmy zbiórkę publiczną na działanie naszej fundacji, podczas której przekazali nam Państwo 6599,06 zł. Gdyby nie Państwa hojność, nie moglibyśmy dla was grać, śpiewać, spotykać się z wami i prezentować tego, co mamy najlepszego. Dziękujemy Wam z całego serca i zapewniamy o naszej pamięci.
  • W 2018 roku po raz trzeci mogliście Państwo przekazywać nam swój 1 procent podatku za rok ubiegły. Była to kwota 3065,10 zł. za którą serdecznie dziękujemy.

Jesteśmy szczęśliwi, że w tym roku wokół nas, mimo skromnych środków finansowych, wydarzyło się tak wiele. Mamy nadal mnóstwo chęci i wiary w powodzenie naszych przyszłych planów i celów. Przy Państwa udziale będziemy w nadchodzącym roku mogli zrobić jeszcze więcej.

Za modlitwę, finansowe wsparcie, dobre słowa, uśmiech i gesty, pamięć o nas i przekazywanie informacji o naszym istnieniu znajomym, serdecznie Państwu dziękujemy.

Przed nami kolejne ekscytujące wyzwania, projekty i koncerty, na które już teraz Państwa zapraszamy!

Życzymy w nadchodzącym roku zdrowia, spełnienia marzeń i postanowień, zawsze otwartego serca na potrzeby innych, wiele ludzkiej dobroci i muzyki wokół każdego dnia.

Szczęśliwego 2019 roku życzy z radością Fundacja Artystyczna Cantito!