Z PRZYJEMNOŚCIĄ ZAGRAMY DLA CIEBIE! SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ!

Podsumowanie roku 2015

Dodane 31.12.2015, 17:04

Drodzy Państwo,

Kończy się rok 2015, rok, który był dla naszej Fundacji niezwykły i przełomowy. W ciągu 12 miesięcy udało nam się zrobić naprawdę sporo. Przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wszystkich naszych działań, jakie miały miejsce w ciągu tego czasu, tak żeby za następne 366 dni można było sobie przypomnieć tą informację i sprawdzić, czy kolejny był tak samo lub bardziej udany.

1. Już 18 stycznia 2015 roku przygotowaliśmy duży koncert kolędowy, który odbył się w Wojskowym Ośrodku Kultury 2 Korpusu Zmechanizowanego przy ul. Zyblikiewicza 1 w Krakowie. W ponad godzinnym spektaklu słowno-muzycznym można było usłyszeć najpiękniejsze polskie kolędy i pastorałki zaaranżowane i wykonane przez naszych podopiecznych. Utwory te, zaśpiewane na wiele głosów oraz zagrane na wielu instrumentach, fortepianie, gitarach akustycznych i klasycznych, flecie, czy skrzypcach, całej zgromadzonej blisko 150 osobowej publiczności bardzo się podobały i można było dostrzec wzruszenie i ogromne pozytywne emocje.

2. Także w styczniu w 3 krakowskich kościołach byliśmy odpowiedzialni za stworzenie świątecznej oprawy Mszy, a po Mszy krótkich kolędowych koncertów. W kościele św. Barbary, w Bazylice Bożego Ciała, w kościele Arka Pana Matki Bożej Królowej Polski spotkaliśmy się z wielką życzliwością ze strony księży … a także, co najważniejsze z mnóstwem osób, które zechciały wspólnie z nami się modlić, śpiewać kolędy i chwalić Pana.

3. W kwietniu dzięki wysiłkowi naszych pracowników, a także dzięki wielkiemu sercu Pana Prezesa Andrasa Pirisi oraz Pani Lidii Piekarskiej z firmy Roland Polska udało nam się spełnić ogromne marzenie, mianowicie zakupić profesjonalny instrument pianino elektryczne. Dzięki temu Nasz podopieczny Karol Radwan, który jest uczniem Szkoły Muzycznej II stopnia na wszystkich koncertach mógł rozwinąć skrzydła i pokazać cały swój talent, a nasze koncerty stały się jeszcze bardziej profesjonalne.

4. Nasza Fundacja bardzo lubi włączać się w ciekawe inicjatywy. Nie inaczej było 13 czerwca, kiedy to mieliśmy możliwość zagrania podczas I Pikniku Rodzinnego Kostki. Dyrekcja, Biuro Rozwoju i Promocji Szkoły oraz Rada Rodziców Publicznego Gimnazjum Jezuitów im. św. Stanisława Kostki w Krakowie stworzyła wielki piknik, podczas którego promowana była szkoła i jej rozwój. Bardzo wiele ludzi, (uczniów, rodziców, nauczycieli i przyjaciół szkoły) spotkało się, aby świętować, podziwiać różnorodne występy artystyczne oraz brać udział w wielu ciekawych atrakcjach. Ogromnie się cieszymy, że i my mogliśmy być częścią tego niezwykłego dnia.

5. Ogromnym przedsięwzięciem, na które przeznaczyliśmy duże środki finansowe oraz w które włożyliśmy mnóstwo pracy był II Ogólnopolski Festiwal Piosenki Krakowskiej. Przygotowania do tego festiwalu rozpoczęliśmy już w styczniu. Przez pół roku udało nam się stworzyć wydarzenie, które przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. 21 Czerwca w naszym festiwalu zioło udział ponad 50 młodych zdolnych ludzi, którzy prezentowali szeroki repertuar utworów oraz artystów związanych z Krakowem. Dzięki zaangażowaniu wielu osób prywatnych, firm a także własnym udało nam się pozyskać środki pieniężne oraz nagrody dla wszystkich uczestników. W Jury zasiedli wielcy ludzie i muzycy: Lidia Jazgar - wokalistka i osoba, która jest poniekąd Matką Chrzestną naszego festiwalu, Konrad Mastyło - kompozytor, pianista, organista, pedagog, Władysław Grochot - muzyk jazzowy, trębacz, wokalista, absolwent Akademii Muzycznej w Krakowie. Na zakończenie finału publiczność do tańca porwała krakowska artystka oraz aktorka Marta Bizoń, która utworami ze swojej nowej płyty rozbawiła publiczność do łez.

6. 2 tygodniowe warsztaty muzyczne w nadmorskiej miejscowości, to marzenie każdego wokalisty. Świeże powietrze, doskonała baza do pracy i ćwiczeń wokalno-instrumentalnych, a także miejsce gdzie można miło spędzić czas wolny, takie jest właśnie Ustronie Morskie i ośrodek Klimczok. 29 lipca z podopiecznymi naszej Fundacji rozpoczęliśmy właśnie tam pracę nad warsztatem wokalnym, przeprowadziliśmy wiele ćwiczeń, które pozwalają prawidłowo i jeszcze lepiej śpiewać. Przygotowanie tego projektu zajęło nam 3 miesiące i pochłonęło dużo środków pieniężnych, jednak zapewniło wszystkim podopiecznym dalszy rozwój oraz stworzyło okazję do wypoczynku, co doskonale przekłada się na dalsze efekty podczas koncertów. Zagraliśmy wówczas 2 koncerty: Pierwszy w sanatorium „Ewa”, a drugi na zakończenie warsztatów w ustrońskim amfiteatrze.

7. Od maja 2015 podjęliśmy starania, aby otrzymać status Organizacji Pożytku Publicznego. W dniu 8 września dotarła do nas wspaniała wiadomość, że nasza Fundacja może poszczycić się posiadaniem statusu OPP. Tym samym krakowski sąd stwierdził, że nasze działania na rzecz wszystkich uzdolnionych osób niepełnosprawnych ma sens, a droga, którą obraliśmy jest jak najbardziej właściwa. Ten sukces odnieśliśmy także dzięki wszystkim tym, którzy wspierali nas przez 3 lata i stwarzali okazję do dalszego rozwoju.

8. Grudzień to miesiąc przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Nasza Fundacja już po raz II wraz z uczniami Szkoły Przysposabiającej Do Pracy SOSW w Krakowie przygotowała koncert jasełkowy. Podczas 40 minutowego programu w wielu pięknych piosenkach oraz mówionych tekstach prezentowały się osoby, którym w życiu nie jest łatwo, które pomimo wielu przeszkód na swojej drodze śmiało idą do przodu nie poddając się smutkowi, zwątpieniom i trudnościom. Była to dla nas wielka radość brać udział w czymś tak wyjątkowym, śpiewać z nimi, grać, a także sprawić, że wszystkie ich emocje i cała wrażliwość miała szansę pokazania.

9. Nasza Fundacja przez cały rok organizuje cotygodniowe spotkania muzyczne, na których nasi podopieczni nie tylko mają okazje do spotkania z muzyką, wspólnego śpiewania oraz grania na instrumentach. Jest to niezwykły czas, podczas którego rodzi się wiele pomysłów, koncepcji na nasze piosenki, koncerty i inne elementy wykorzystywane później podczas wszystkich spotkań z Państwem. To podczas tych wieczorków rozwijamy swoje umiejętności, a także wybieramy i szlifujemy dalszy repertuar.

10. Przez cały rok organizujemy koncerty w różnych miejscowościach w Polsce. Dzięki zaprzyjaźnionym sanatoriom w Busku-Zdroju, Solcu-Zdroju, Krynicy-Zdroju, Muszynie, Ustroniu, Wiśle, Ustroniu Morskim mamy okazję do spotkania z Państwem, prezentowania się na scenie i efektów naszej ciężkiej pracy. Mamy nadzieję, że wszystkim Państwu przychodzącym na nasze koncerty sprawia to tyle samo radości, co nam. Dla nas muzyka jest bardzo ważnym elementem życia i cieszymy się, że w dalszym ciągu mamy publiczność, która chce nas słuchać. W tym roku takich koncertów zagraliśmy ponad 40, co sprawia, że gramy średnio 1 koncert na tydzień, a to jest naprawdę bardzo dobry wynik.

11. Przez cały rok Podczas wszystkich koncertów i nie tylko prowadzimy zbiórkę publiczną nr „2014/2028/OR”. Tylko w tym roku wsparliście nas Państwo niesamowitą kwotą 22230,8 zł, to głównie dzięki tym środkom udało nam się zrobić tak wiele. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku nie braknie ludzi o dobrym sercu i po kolejnych 12 miesiącach będziemy mogli napisać, że naszych przedsięwzięć było jeszcze więcej, czego nam i Państwu w tym nadchodzącym roku życzymy.