Utwory czyli OSIĄGNIĘCIA

Każdy artysta prezentuje swoim fanom twórczość, nasza Fundacja, jako Artystyczna, również ma na swoim koncie mnóstwo projektów, każdy z nich traktujemy jako osobną kompozycję, do której wkładamy całe serce, talent, pasję i do realizacji których przykładamy się z całych sił.
Poniżej prezentujemy to, co nam się udało stworzyć przez ostatnie lata.

III Wielki Koncert Kolędowy - 22.01.2017

Partnerzy:

• Klub 6 Brygady Powietrznodesantowej Kraków
  • Delikatesy Złoty Róg
Prezes Fundacji przebrana za anioła

22 stycznia 2017 r. w Klubie 6 Brygady Powietrznodesantowej przy ulicy Zyblikiewicza 1 odbył się III Wielki Koncert Kolędowy przygotowany przez fundację Artystyczną Cantito.

Od sześciu tygodni podopieczni fundacji i zaproszeni na tę okoliczność goście spotykali się na próbach, aby prezentowane przez nich kolędy i pastorałki zabrzmiały profesjonalnie i pięknie.

W trakcie tych dni ciężkiej pracy wszyscy artyści dawali z siebie mnóstwo zaangażowania, talentu i radości. Spotkania te były dobrą okazją do integracji, wspólnego przebywania i dobrej zabawy. Dodatkowo realizowany był aspekt warsztatowy, gdyż wszyscy otrzymywali mnóstwo cennych rad, które miały poprawić technikę wokalną, dykcję oraz interpretację wykonywanych utworów. Ponadto, po raz pierwszy, specjalnie na tę okazję, udało nam się skompletować zespół instrumentalny, który musiał się zintegrować, zacząć zgrywać i nauczyć pracy zespołowej, co również wymagało czasu. Jesteśmy bardzo dumni ze wszystkich zaangażowanych artystów, gdyż założone cele warsztatowe zostały zrealizowane w stu procentach.

Śpiewająca Maryja. Obok niej stoi pięć dziewczyn w strojach krakowskich i Prezes Fundacji w stroju anioła

W tym roku w koncercie udział wzięli:

Agnieszka Łozińska (wokalistka o czarującej barwie głosu)
Marzena Bysiek i Jacek Kochanek (w roli Maryi i Józefa)
Natalia Lewandowska i Danuta Janda (wokalistki, uczennice Szkoły Przysposabiającej do Pracy przy ulicy Tynieckiej)
Małgorzata Bartnik (laureatka Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Krakowskiej)
Elżbieta Kuzio (śpiewająca studentka dziennikarstwa z Wrocławia)

Instrumentalnie występ uświetnili:
wiceprezes fundacji Adrian Wyka (w świeżo wyuczonej roli basisty)
Mateusz Popis (niezwykle zaangażowany perkusista)
Mieczysław Bąk (szlachetne brzmienie skrzypiec)
Karol Radwan (ogromna wrażliwość i profesjonalizm w akompaniamentach klawiszowych)
Piotr Marczak (nauczyciel akordeonu w szkole muzycznej przy ul. Tynieckiej 6)

Pomysłodawczynią i reżyserem spektaklu była prezes fundacji Monika Flaga, prowadząca tegoroczny koncert i towarzysząca nam również wokalnie.

Krakowska publiczność jak zwykle nie zawiodła i licznie przybyła, aby podziwiać efekty naszej pracy. W godzinnym przedstawieniu można było usłyszeć tradycyjne kolędy, między innymi: „Nie było miejsca”, „W żłobie leży”, „Lulajże Jezuniu” oraz polskie pastorałki m. in. „Mario czy ty wiesz”, „Niech się kochają”, „Być tam gdzie Ty”, „Kolęda samotnej”, czy „Kolęda krakowska”. Między 13 utworów wplecione były m. in. fragmenty Ewangelii, fragmenty twórczości Romana Brandstaettera. Po zejściu ze sceny na wszystkich wykonawców czekały słodkie upominki od Mikołaja, które ufundowały Delikatesy „Złoty Róg” przy ul. Bałuckiego.

Wszyscy występujący

Koncert okazał się wielkim sukcesem, wywołał wiele emocji: od wybuchów radosnego śmiechu po łzy szczerego wzruszenia.

Z całego serca dziękujemy wszystkim Darczyńcom i naszym najdroższym bliskim, gdyż bez nich koncert na taką skalę na pewno by się nie odbył.

Naładowani całą masą pozytywnej energii wszyscy wróciliśmy do naszych codziennych zajęć, wierząc gorąco, że w przyszłym roku spotkamy się podczas kolejnego koncertu kolęd, a może wcześniej. Kto wie, co przyniesie los.

Materiał video: