Utwory czyli OSIĄGNIĘCIA

Każdy artysta prezentuje swoim fanom twórczość, nasza Fundacja, jako Artystyczna, również ma na swoim koncie mnóstwo projektów, każdy z nich traktujemy jako osobną kompozycję, do której wkładamy całe serce, talent, pasję i do realizacji których przykładamy się z całych sił.
Poniżej prezentujemy to, co nam się udało stworzyć przez ostatnie lata.

V Wielki Koncert Kolędowy 2020 - 3 stycznia 2020

Partnerzy:

• Klub 6 Brygady Powietrznodesantowej
  • Manufaktura Dźwięku

3 stycznia 2020 r. odbył się V Wielki Koncert Kolędowy przygotowany przez Fundację Artystyczną Cantito.

Podopieczni Fundacji wraz z zaproszonymi gośćmi od połowy października spotykali się na próbach, aby wszystko mogło wybrzmieć bardzo profesjonalnie. Każdy wnosił do grupy coś nowego i to właśnie dzięki temu ciężka praca była równocześnie dla wszystkich ogromną radością i przynosiła satysfakcję. Uczestnicy pracowali nad dykcją, słuchali cennych rad dotyczących techniki śpiewu, ale także interpretacji. W tym roku wybrzmiały głównie tradycyjne, polskie kolędy i pastorałki.

Cztery osoby stoją. 3 kobiety, 1 mężczyzna. Kobieta stojąca w środku śpiewa.

Udział w koncercie wzięli:

Weronika Żukowska, najmłodsza wokalistka, która delikatną barwą głosu oczarowała publiczność;

Renata Węgrzyn, sopran dodający wszystkim otuchy swoim uśmiechem;

Natalia Lewandowska, mistrzyni dykcji;

Marcin Joneczko, doskonale zapamiętujący wszystkie głosy i ustalenia;

Oliwia Serafin, alt, który rozkołysał ludzi kolędą „Triumfy Króla Niebieskiego”;

Elżbieta Kuzio, hipnotyzująca widownię pastorałką Grzegorza Turnaua;

Agnieszka Łozińska, wspaniale interpretująca tradycyjną kolędę „O siano, siano”;

Monika Flaga, która wzruszająco wykonała pastorałkę „Przysiadło słonko”, w tym roku po raz pierwszy grająca na oboju;

Karol Radwan, śpiewający pianista, fascynujący wirtuozerią swojej gry;

Mateusz Popis, energiczny perkusista;

Adrian Wyka, basista i wokalista, który poruszył ludzi „Kołysanką Józefa”.

Widok sceny z oddali.

Pomysłodawczynią i reżyserem koncertu była prezes Fundacji Artystycznej Cantito, Monika Flaga. Jej rady i wskazówki na pewno pozostaną w naszej pamięci.

Publiczność w tym roku przeszła samą siebie. Sala pękała w szwach, wiele osób wytrwało na do końca wydarzenia na stojąco. Widownia dodawała nam otuchy oklaskami i domagała się bisów. Ta wspaniała reakcja zmobilizowała nas do planowania kolejnego przedsięwzięcia tego typu.

W godzinnym montażu muzyczno-słownym mogliśmy usłyszeć tradycyjne kolędy takie jak „Z Narodzenia Pana”, czy mniej znane pastorałki np. „Przysiadło słonko” z repertuaru Golec uOrkiestry.

Kobieta śpiewa. Za nią stoją dwie kobiety.

Pomiędzy czternaście utworów wplecione były informacje dotyczące pochodzenia kolęd i pastorałek.

Dziękujemy naszym najbliższym, bez których V Wielki Koncert Kolędowy nie mógłby się odbyć. Jesteśmy wdzięczni także Klubowi 6 Brygady Powietrznodesantowej, który jako współorganizator wydarzenia gościł nas w swych progach i na scenie.

Mamy nadzieję, że spotkamy się za rok.