W grudniu na działalność fundacji potrzebujemy 5680 zł. Do tej pory zebraliśmy:

Jeśli podoba Ci się to co robimy, wesprzyj nas dowolną kwotą.

Sztuka „Paradiso” na motywach Boskiej Komedii Dantego w Teatrze Łaźnia Nowa

Dodane 22.01.2014, 12:15

Teatr Łaźnia Nowa zaprasza 26 stycznia (niedziela), godz. 19:00 na pokaz specjalny przedstawiający dotychczasowe efekty pracy zespołu teatralnego z grupą amatorów, osób z autyzmem, wspólnie przygotowującymi sztukę „Paradiso” na motywach Boskiej Komedii Dantego. To niecodzienne zaproszenie do teatru żywego, okazja do zetknięcia się z nieuchwytnym momentem budowania sztuki. To wielka gratka dla miłośników teatru a zwłaszcza reżysera Michała Borczucha eksperymentującego z formą, mówiącego własnym językiem bezprecedensowych spotkań z widzem, nominowanego do „Paszportów Polityki” m.in.: „za wrażliwość, która pozwala mu stwarzać teatralne światy niezwykłe, nieoczywiste, zaskakujące, ale zawsze bardzo osobiste”.

Jak u Dantego w Boskiej Komedii spotkanie zostanie podzielone na 9 odsłon niczym dziewięć dantejskich sfer niebieskich – to dziewięć rodzajów bodźców, procesów, które stymulują tworzenie relacji i porozumienia, tu stworzone w oparciu o logikę osób z autyzmem. Autyzm stanowi zagadkę współczesnej psychiatrii. Bariera, jaką oddzielony jest od rzeczywistości człowiek autystyczny, często wiąże się z nieprzeciętnymi zdolnościami, jakimi jest obdarzony, dlatego też upatruje się w nim pierwiastka boskiego geniuszu. "Paradiso" Dantego, które jest opisem struktury rajskiego ogrodu, to wyprawa na szczyt harmonii, ale też napięcie między tym, co doskonałe, a tym, co przyziemne. Podobny proces ciągłego poszukiwania dróg i możliwości porozumienia towarzyszy twórcom i uczestnikom tego przedsięwzięcia. Pracując z nimi, reżyser poszukuje innego sposobu myślenia, opartego bądź o skojarzenia wizualne, bądź o skojarzenia czysto werbalne, bądź różnego rodzaju reakcje dźwiękowe.

- Zależy nam na uchwyceniu zupełnie innej perspektywy, wybiciu widza z pewnych przyzwyczajeń patrzenia na świat, patrzenia na tekst literacki i wejście w rzeczywistość, która jest niepewna, chaotyczna, ale ma swoją poezję – wyjaśnia reżyser, Michał Borczuch.

Wstęp na pokaz jest wolny, ale odbędzie się w mniejszym i w węższym gronie, stąd liczba miejsc jest ograniczona.  Zainteresowane wejściówkami osoby proszone są o kontakt: bilety@laznianowa.pl.

„PARADISO”
Reżyseria: Michał Borczuch
Dramaturgia: Tomasz Śpiewak
Kostiumy i scenografia: Dorota Nawrot